Voor een herdenking van de eerste wereldoorlog in 2018 ben ik op zoek naar (niet te moeilijk) a capella koorrepertoire dat hiervoor kan dienen. Hoeft niet specifiek voor de eerste wereldoorlog geschreven te zijn, maar mag. Rond oorlog, rond vrede, dat soort werken. Eventueel van componisten die ook effectief leefden tijdens die oorlog, maar dat hoeft niet per se. Hartelijk dank!

Koen Vits

Antwoorden

afbeelding van Jeroen Keymeulen
Jeroen Keymeulen

Snel vanuit de wagen:
Songs of Farewell te moeilijk?
Da pacem Domine (Pärt)

afbeelding van Jeroen Keymeulen
Jeroen Keymeulen

Funeral Ikos?

afbeelding van Lieve Eeckhoudt
Lieve Eeckhoudt

typ remembrance of War of 1914 1918 in de zoekbalk van Musescore (gratis online muziekprogramma) en daar kan je heel wat muziek vinden rond dit project.

afbeelding van liesbeth.segers@koorenstem.be
liesbeth.segers@koorenstem.be

Dag Koen

Hier misschien nog enkele dingetjes:

  • Les ailes rouges de la guerre van Stef Minnebo, weliswaar niet a cappella
  • In Onvoltooid Landschap van Maarten van Ingelgem staan er een aantal 3-stemmige delen die a cappella kunnen gebracht worden, o.a. Wat als... (staat ook op Koorklank), maar ook nog een aantal andere. Als je wilt, bezorg ik je die.
  • De profundis pour les soldats morts pour la patrie van Marcel Dupré, weliswaar met orgel.
  • War van Piet Swerts, staat op zijn website, niet zo moeilijk, wel heel traag...
  • In Flanders Fields van Schroyens, wel moeilijk
  • In Flanders Fields van Eleanor Daley, gemakkelijk
  • In Flanders Fields door Luk Jakobs, moeilijk
  • Tender Comrade van Stef Minnebo, niet moeilijk
  • De bundel Les voix perdues, niet moeilijk, verkrijgbaar bij Koor&Stem
  • Er zijn ook verzamelbundels, vb uit 1919 met geestelijke oorlogsliederen 1914-1919, uitgegeven door Buschmann, Antwerpen, aanwezig in KULeuven, ik vermoed dat dit éénstemmig is.
  • of dit: World War I sheet music : 9,938 patriotic songs published in the United States, 1914 - 1920, with more than 600 covers illustrated. Publicatiejaar: 2007. Uitgever: LinkJefferson (N.C.) : McFarland. Mogelijk ook éénstemmig.
afbeelding van liesbeth.segers@koorenstem.be
liesbeth.segers@koorenstem.be

Aangezien veel mensen naar dit repertoire op zoek zijn, lijst ik hier nog enkele stukken op die ik in juni hoorde tijdens het concert War van Kamerkoor Koriolis. Deze stukken zijn allemaal eerder niet zo gemakkelijk:

  • The dying soldier - Nigel short/Mack Wilberg, met bariton solo
  • There will come soft rains - Brian Holmes
  • A soldier's mother's lullaby - Eriks Esenwalds
  • Prachtig is ook het 2de deel uit de Trois chansons van Maurice Ravel: Trois beaux oiseaux. Je hebt echter een zeer goede solosopraan nodig.
  • Til ungdommen (Kringsatt av fiender) - Henning Sommerro/Otto Mortensen: wellicht wel haalbaar voor veel koren en in prachtig Noors :-)
afbeelding van liesbeth.segers@koorenstem.be
liesbeth.segers@koorenstem.be

Ook tegengekomen: The Soldier van Britten

afbeelding van William Van Keymeulen
William Van Keymeulen

'Rode Heuvel' van Wim De Craene.
Volgens Knack behoort 'Rode Heuvel' tot het lijstje van de 10 beste anti-oorlogsnummers.
Montéhus (Gaston Mardochée Brunswick 1872-1952) schreef de tekst van ‘La butte rouge’ in 1919 en componist-uitgever Georges Krier (1872-1946) schreef de muziek. In het lied wordt een vergelijking gemaakt met een andere bekende heuvel Montmartre in Parijs. Op die ene heuvel bruist het leven en op de andere regeert alleen de dood.
De Nederlandse schrijver en dichter Jaap vande Merwe (1924-1989) vertaalde en bewerkte de oorspronkelijk tekst. De grote verdienste van Wim De Craene is dat hij het lied muzikaal herschreef en het zijn eigen eigentijdse melodieuze tint gaf. ‘De Rode Heuvel’ was een vaste waarde op zijn speellijst, hij bracht het uit op zijn eerste album 'Wim De Craene' (1973) en hij gaf zo deze aanklacht bekendheid in Vlaanderen.
Voor meer: www.wimdecraene.net en doorklikken naar 'Rode Heuvel' waar je ook de originele versie kan beluisteren.
Harmonie’ Hoop in de Toekomst’ samen met ‘Zangkoor Zonnedauw’ brachten ‘Rode Heuvel’ op een eerdere herdenkingsavond in Paal. Zie het filmpje ‘Herdenkingsavond deel 2a’:
http://www.paalonline.be/cms55/paal-vroeger/paal-in-wo-1/item/1581-de-he.... Luister naar de inleiding en het lied wordt gebracht op minuut 7.30.

'Verboden Spel' van Rocco Granata.
Rocco Granata brengt in 1985 de single ‘Verboden Spel’. De muziek van Rocco Granata is niet wat je onmiddellijk origineel kunt noemen. Niet alleen de titel ‘Verboden spel’ maar ook de muziek lijkt anders heel sterk op de titelmelodie die Narciso Yepes schreef voor de film ‘Jeux interdits’ van René Clément (1952). Rocco zelf noemt het losjes ‘een bewerking’. Wim De Craene schreef de originele tekst. Het liedje is te vinden op www.wimdecraene.net (=> Discografie => Andere). Ondertussen zijn reeds een aantal koren op zoek gegaan naar de tekst en muziek van het nummer.

Op zijn laatste album (Via Dolorosa - 1988) besteedde Wim De Craene aandacht aan de problemen in het Midden-Oosten. De nummers 'Kinderen van het Paradijs' en 'Via Dolorosa' passen zeker in het rijtje van anti-oorlogsnummers.

Alle nummers zijn terug te vinden op de uitgave 'Integraal' van 2015 met het complete werk van Wim De Craene en is nog steeds terug te verkrijgbaar in de handel.

Vragen/ info@wimdecraene.net

afbeelding van Peter Leys
Peter Leys

http://blog.seniorennet.be/tinel_jef/
Koen
Op deze site vind je een partituur: "Twee kinderen" (Lodewijk Dosfel -Jef Tinel) voor 4-stemmig gemengd koor.
Het is een soort Middeleeuwse ballade over een jonge krijger die naar de oosterlanden trekt tijdens de kruistochten.
Zijn vriendin reist hem na en vindt hem op het eindeloos slagveld waar hij sterft....

Antwoord op deze vraag

Login of registreer om te kunnen reageren
Deel deze pagina