Canon van de Vlaamse muziek voorgesteld

Op donderdag 26 november 2015 werd tijdens het symposium over Vlaamse opera's (in de Vlaamse Opera in Gent) de eerste Canon van de Vlaamse muziek (1600-2000) voorgesteld. En ja, we treffen er ook belangrijke koorwerken in aan: De Mattheuspassie van Norbert Rosseau, het Magnificat van Vic Nees, Six Dickinson Miniatures van Raymond Schroyens, het Stabat Mater van Peter Welffens, Winds of dawn van Roland Coryn en The Book of los van Lucien Posman.

Jan Dewilde:

In 1994 publiceerde Ignace Bossuyt de monografie De Vlaamse polyfonie, met een daarbij horende tiendelige cd-box, en documenteerde zo meer dan twee eeuwen muziekproductie uit onze contreien. Voor de eeuwen daarna was die oefening nog niet gemaakt. Omdat niemand het volledige veld kan overzien, werd een beroep gedaan op experts (musicologen, musici, dirigenten, programmatoren...) en ook het brede publiek werd opgeroepen om titels te suggereren. Van pianowerken tot beiaardmuziek, van liederen en koorwerken tot opera's, van hafabra-muziek tot het grote symfonische repertoire, er waren geen restricties, als de werken maar geschreven zijn tussen 1600 en 2000.
Op basis van een honderdtal inzendingen werd zo de eerste Canon van de Vlaamse muziek (1600- 2000) samengesteld. Deze Canon wil geen voor de eeuwigheid, in arduin gebeitelde inventaris zijn, maar een dynamische en levendige repertoirelijst die inspirerend kan werken voor musici, dirigenten, programmatoren, musicologen, erfgoedwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en andere geïnteresseerden. De Canon van de Vlaamse muziek is een initiatief van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek, in samenwerking met Labo XIX&XX, een onderzoeksgroep van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. De Canon zal gepubliceerd en becommentarieerd worden op de website van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek: www.svm.be.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren