Bert Appermont

1973

Biografie

Opleiding

Bert Appermont studeerde contrapunt, fuga, orkest- en hafabra-directie respectievelijk bij Jan Haderman, Edmond Saveniers en Jan van der Roost aan het Lemmensinstituut te Leuven, hij voltooide er zijn studies met een dubbele meestergraad in muziekopvoeding en hafabra-directie (1998). Appermont behaalde vervolgens het masterdiploma Music Design for Film & Television aan de Bournemouth Media School in Engeland. Recent vervolmaakte hij zich op compositorisch vlak bij de Nederlandse componist Daan Manneke.

Componist

Als componist schreef Appermont naast 2 musicals, 2 symfonieën, een oratorium en een opera reeds een 60-tal werken voor koor, kamermuziekensembles, blaasorkest en symfonisch orkest. Naast dit uitgebreid repertoire, schreef hij ook muziek voor jeugdtheater, muziekbundels met een pedagogisch karakter en muziek voor kinderen. Samen met Graham Reilly schreef hij de muziek voor de BBC-documentaire The Reel History of Britain, die werd ingespeeld door het befaamde BBC-Philharmonic Orchestra. Hij staat bekend voor zijn virtuoze instrumentatietechniek en het componeren van prachtige thema's. Veel van zijn werken zijn gebaseerd op legendes, mythes of historische thema´s, wat zijn muziek een bijzonder élan geeft. Met zijn compositie Fantasia per la Vita e la Morte behaalde hij in juni 2007 de eerste prijs op de prestigieuze compositiewedstrijd van Torrevieja, Spanje.

Dirigent

Onder de impulsen van Jan Cober ontplooit hij zich steeds meer als gastdirigent van zijn eigen composities. Zo dirigeerde hij onder meer het PolizeimusikkorpsBaden-Württemberg, de Danish Concertband en het befaamde Tokyo Kosei Wind Orchestra voor een volledige cd-opname met eigen composities (2009). Naast zijn activiteiten als dirigent geeft hij regelmatig workshops in binnen- en buitenland over compositie en instrumentatie. Zijn werken worden intussen in de hele wereld uitgevoerd en nagenoeg al zijn composities werden op cd opgenomen door gerenommeerde orkesten uit o.a. Japan, de V.S., Zwitserland, Nederland, Denemarken, Duitsland, Spanje en België.

Deel deze pagina