Jan Coeck

1950

Biografie

Muziekpedagogie

Jan Coeck is muziekpedagoog, eredocent aan het Lemmensinstituut in Leuven en gastdocent aan diverse culturele centra en lerarenopleidingen in binnen- en buitenland. 

Componist en auteur

Zijn oeuvre omvat vooral vocale muziek voor kinderen en jeugdkoren. Voor hen schreef hij meerdere liedbundels op eigen teksten, waarvan de meest bekende: Stemmig, Meer Stemmig, Liedjesbuffet, Chante, c’est tout (Franstalig). Het liedboek Heya Wapika omvat een twintigtal Duitstalige liederen en bewerkingen, op teksten van auteur Stefan Slembrouck. Jan verleende zijn medewerking aan tal van publicaties en opnamen en schreef het titellied voor Doewap, de educatieve uitgaven van Koor&Stem. 

Musicals en muzikale verhalen

Ook in zijn musicals en muzikale verhalen verbindt Jan Coeck zijn liefde voor muziek met eigen teksten. Residentie Musica, voor zangertjes, piano en dwarsfluit, is een eenvoudig muzikaal verhaal, opgebouwd rond het idee van een appartementsgebouw waarvan op elke verdieping een noot woont. Via verhalen worden de noten van de toonladder do één voor één voorgesteld. Deze muziek leert kinderen op een aantrekkelijke manier de verschillende noten van een toonladder kennen.

Dat stuk met die fagot is een duidelijk voorbeeld van pedagogische inspiratie. In dit stuk, dat geschreven is voor kinderkoor, piano en natuurlijk fagot, wordt het instrument voorgesteld aan de hand van een verhaal, gezongen door het koor. Voor de musical Het Meisje met de Zwavelstokjes, gecreëerd door het koor Scalettaen Pinokkio, het bekende verhaal van Carlo Collodi, in een creatie van het koor Caloroso, schreef Jan niet alleen de muziek maar ook de liedteksten. Bekijk onderaan de video van de voorstelling.

In samenwerking met het Duits jeugdkoor Cantilena ontstond zijn Duitstalige musical Lara. Succesvolle muzikale verhalen zijn: Plankenkoorts in DierendaelPas de chatDag boek en vele andere. Het zijn stuk voor stuk meeslepende vertellingen met sfeervolle muziek op maat van diverse doelgroepen.

Als componist werkte Jan Coeck mee aan Is beter nog ver?, een educatief project van Kunstwerk(t), op tekst van jeugdauteur Wally De Doncker, een uitgave van Lannoo en Koor&Stem.

Spaanstalige composities

Enkele van zijn composities werden geïnspireerd door Spaanse poëzie, wat hem diverse onderscheidingen opleverde:

 • El Caballito, geschreven voor meisjeskoor en mannenstemmen, op tekst van Antonio Machado. 
 • Albertiana, een suite voor jeugdkoor en instrumentaal ensemble, op teksten van de Spaanse dichter Rafael Albertí, 
 • Cuando los niños juegan a la guerra, een intrigerend a capella-koorwerk (SATB) op tekst van Jose Luis Pernas
 • Nocturno, (SATB) op poëzie van Gerardo Diego.

Jan schreef eveneens de Spaanse teksten voor La noche sin estrellas, een compositie van Sebastiaan Van Steenberge voor koor en inclusief koor, een uitgave van Koor&Stem.

Arrangementen, pianist-begeleider

Jan Coeck is een vlot arrangeur en klavierbegeleider. Tijdens de periode van 1987 tot 1992 trad hij op als begeleider van de Bob Boon Singers, voor wie hij vele arrangementen schreef. In 2015 verzorgde hij alle arrangementen voor de liedjes uit Doewap #1 en Doewap #2 voor Koor&Stem.

Koorwerk en klasliederen (selectie)

 • Dat stuk met die fagot, voor kinderkoor, piano, fagot, uitgegeven door Musicerende Jeugd/Euprint, Herent, 1995/2006
 • Stemmig, gedicht op te zingen, kinderliederen, uitgegeven door Plantyn, Deurne, 1996
 • Meer-stemmig gedicht om te zingen, kinderliederen, uitgegeven door Wolters Plantyn, Mechelen, 2004
 • Plankenkoorts in Dierendael, voor kinderkoor, verteller en piano, uitgegeven door Euprint, 2008
 • Liedjesbuffet, voor in de klas met piano, uitgegeven door Euprint, 2010
 • Pas de chat, voor kinderkoor, cello en piano, uitgegeven door Euprint, 2010
 • Is beter nog ver? voor kinderkoor en instrumentaal ensemble, uitgegeven door Koor&Stem, 2011
 • Het meisje met de zwavelstokjes, voor kinderkoor, verteller en instrumentaal ensemble, uitgegeven door Euprint, 2012
 • Dag boek, voor kinderkoor en instrumentaal ensemble, uitgegeven door Euprint, 2012
 • La noche sin estrellas, voor gemengd koor en inclusief koor, uitgegeven door Koor&Stem, 2014. Verkrijgbaar in Nederlands-Spaans en in Nederlands-Spaans-Duits-Engels-Frans
 • Doewap, voor in de klas, in Doewap #1 en Doewap #2, uitgegeven door Koor&Stem, 2015

Deel deze pagina