Cypriano De Rore
Biografie
Cypriano De Rore of Cipriano en Cyprien De Rore is geboren in Ronse in 1515 of 1516 en overleden in Parma eind september 1565. Hij was een vertegenwoordiger van de vijfde generatie van de Franco-Vlaamse School van polyfonisten.
Leven
Over de muzikale opleiding van Cypriano De Rore is niets bekend. Het is mogelijk dat hij zijn opleiding in Antwerpen heeft genoten. Men heeft lang gedacht dat hij in Venetië bij Adriaan Willaert zou hebben gestudeerd en dat hij in de Basiliek van San Marco zong, maar er is weinig wat die bewering kan staven. Toch was hij een groot deel van zijn carrière nauw verbonden met Willaert en zijn medewerkers. In 1542 was hij in Brescia, waar hij waarschijnlijk bleef tot 1546. Het is in die periode dat hij faam begon te maken als componist.
Rond 1546 kwam hij als zangmeester in dienst bij hertog Ercole II d'Este in Ferrara. Giaches de Wert was een van zijn leerlingen. Van 1560 tot 1563 was hij in dienst bij Margaretha van Parma landvoogdes der Nederlanden, in Brussel en haar echtgenoot hertog Ottavio Farnese, in Parma. Toen zijn mentor Adriaan Willaert in 1563 stierf, werd De Rore zijn opvolger als kapelmeester van de basiliek van San Marco maar hij bood in 1564 zijn ontslag aan en ging terug naar Parma, waar hij stierf op 49-jarige leeftijd.
Componist
Cypriano De Rore was één van de meest invloedrijkste componisten in het midden van de zestiende eeuw. Hij was een centrale vertegenwoordiger van de generatie Frans-Vlaamse componisten na Josquin Desprez die in Italië ging wonen en werken. Zijn experimentele, chromatische en zeer expressieve stijl had een beslissende invloed op de verdere ontwikkeling van het madrigaal.
Cypriano de Rore heeft het madrigaal eigenlijk uitgevonden en dat in het Italiaans, wat niet zijn moedertaal was.
Hij schreef 107 madrigalen, maar hij was ook een productief componist van geestelijke muziek, zowel van missen als van motetten. De stijl van Josquin Desprez was Cypriano’s uitgangspunt en hij ontwikkelde vele technieken vertrekkend van die stijl van de oudere componist.
Van De Rore kennen we vijf missen, ongeveer 80 motetten, verschillende psalmen, wereldlijke motetten, en een zetting van de Johannespassie. De geest van zijn composities neigt naar ernstig.
Vocale werken (selectie)
De Rore werkte met 2 kernideeën: furor (waanzin) en pianto (klaagzang).
Deel deze pagina
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
4 x per jaar houden we je op de hoogte van repertoirenieuws, info over Vlaamse componisten, nieuwe aanwinsten in onze bib, webshop of vrij te downloaden partituren op Koorklank