Dirk De Nef

1957

Biografie

Opleiding

Dirk De Nef werd geboren in 1957 te Gent. Als knaap zong hij in een koor en speelde gitaar. Pas op zijn vijftiende begon hij de volwassenencursus notenleer aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen. Hij behaalde eerste prijzen notenleer, harmonie, koordirectie en muziekgeschiedenis aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen. Aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel behaalde hij eerste prijzen contrapunt en fuga bij Rafaël D’Haene, compositie bij André Laporte en hogere muziekanalyse bij Frans Geysen.

Componist

De Nef begon pas in 1990 – dus relatief laat – te componeren, maar won op korte tijd een opmerkelijk aantal compositieprijzen. Zo behaalde hij in 1992 met het koorwerk Geef mij maar de brede, trage rivieren de tweede prijs Harmonia-Nederland. In 1993 werd zijn compositie Lucubrantiunculae onderscheiden met de derde prijs in de Muizelhuiswedstrijd voor kamermuziek. Diezelfde wedstrijd won De Nef een jaar later met Circumsonus voor viool en piano. In 1995 was zijn compositie Rond’eau het plichtwerk voor de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. In 1996 werd hij laureaat van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. Dirk De Nef componeerde tot nog toe twee werken voor grote bezetting: Stained Glass (1999) en Festivo (2012) voor harmonieorkest, Pain'things (2003) voor klarinetkoor en percussie-ensemble, het oratorium Rodian (2001) en de Antwerpse Kantate 'k Zing a gèire voor symfonisch orkest, gemengd koor en solisten.

Docent

Hij is leraar schriftuur aan de muziekacademies van Bornem en Heist-op-den-Berg en docent contrapunt en compositie aan het Lemmensinstituut in Leuven.

Koordirigent

De Nef is ook actief in de koorwereld. Hij leidt het Universitair Koor van Antwerpen, het vocaal ensemble Zoveel Hertz, het mannenkoor Homm'eros en de Koninklijke Zangvereniging Arti Vocali in Antwerpen. Hij zingt zelf in het vocaal kwartet Kompakt.

Koorwerken (selectie)

 • Geef mij maar, SATB, op tekst van Rutger Kopland
 • Water bij dag en bij nacht, SSAATTBB, op tekst van Rutger Kopland 
 • Waar gaan de dingen gebeuren, SATB, op tekst van Herman De Coninck
 • Kleine ballade - Liggen in de zon -  ’s Nachts, SATB, op tekst van Hans Andreus
 • Ballade morale, SATB, op tekst van François Villon
 • The silver swanne, SSAATB 
 • Ein gemischtes salat, SSAATTBB - 1 rapper, koebellen en alpenhoorn (ad libitum)
 • Sonnet, SSAATTBB, op tekst van Shakespeare
 • Mosselsuite, (humor gebaseerd op Jan de mosselman), TTBB
 • Rap-Sotie, voor sex-stemmig mannenkoor en één rapper, op tekst van François Villon
 • Het water loopt al zingend, voor kinderkoor & piano (liedjes rond water en varen met slotlied van Vic Nees ‘het water loopt al zingend' )
Deel deze pagina