Giaches de Wert

1535
1596

Biografie

Leven

Giaches De Wert was koorknaap in de kapel van Maria de Cardona in Napels en werd rond 1550 leerling van Cypriano de Rore aan het hof van Ercole II d'Este in Ferrara. In de vroege jaren 1560 was hij maestro di cappella bij het gouverneurshof in Milaan. In 1565 kwam hij in dienst van Guglielmo Gonzaga in Mantua en werd er koormeester van de hertogelijke kapel van Santa Barbara waar hij verbleef tot 1592. 

Componist

De Wert schreef meer dan 230 madrigalen en andere seculiere werken en meer dan 150 sacrale stukken die zijn meesterlijke beheersing van het contrapunt demonstreren. Qua stijl behoorden zijn madrigalen tot de meest ontwikkelde van zijn tijd. Bovendien werden ze beïnvloed door Willaert en de Rore. Later, in de jaren 1580, stimuleerde hij de ontwikkeling van een nieuwe expressieve en emotioneel intense stijl. Het hof in Mantua kon grote vocale talenten aantrekken en de Wert breidde de bezetting van het madrigaal uit van 4 naar 5 stemmen. De Wert volgde de Rore in zijn keuze voor gecultiveerde poëzie: hij zette meer gedichten van Petrarca dan enige andere componist uit die periode. Daarnaast was hij ook de eerste om teksten te gebruiken van Torquato Tasso (1544-1595), een dichter die toen opgang maakt en met wie hij bevriend raakte. 

De Wert staat tussen Cypriano de Rore en Claudio Monteverdi, die onder hem werkte in Mantua. De Werts verwezenlijkingen in de madrigaalkunst lieten een rechtstreekse muzikale invloed na op Monteverdi.

Koorwerken (selectie)

Deel deze pagina