Gilles Binchois

1400
1460

Biografie

Gilles Binchois (Bergen (Mons), 1400 - Zinnik (Soignies), 1460) werd ook wel Gilles de Bins genoemd. Hij behoort samen met Guillaume Dufay tot de eerste generatie van Vlaamse polyfonisten.

Leven

Waar Gilles Binchois zijn opleiding kreeg, is helaas niet meer te achterhalen. In 1419 werd hij organist in de Sint-Waldtrudiskerk van Bergen. Op twintigjarige leeftijd kwam hij in dienst in de hofkapel van Filips de Goede. Zijn motet Nove Cantum melodie dat hij in 1431 schreef, noemt alle zangers aan het hof, waaronder hijzelf. Daarnaast vervulde hij kerkelijke functies in Brugge en Bergen.

In 1452 werd Binchois benoemd tot proost van Zinnik. Daarnaast kreeg hij nog een ruime toelage van het Bourgondische hof. Hij overleed in Zinnik. Johannes Ockeghem schreef bij zijn dood de treurzang Mort tu as navré.

Op de foto staat Binchois rechts afgebeeld, met de harp.

Componist

In vergelijking met zijn voorgangers die zeer complexe polyfonie bedreven, bracht Binchois, meer nog dan zijn tijdgenoten van de Bourgondische School zoals Guillaume Dufay en John Dunstable, de toegankelijkheid in de muziek terug. Dit gebeurde door middel van relatieve eenvoud, een sterke melodie en consonantie van de verschillende stemmen.

Binchois werd beroemd om zijn chansons voor het hof die daarom vaak de hoofse liefde bezingen. De teksten van zijn chansons zijn in het Frans en meestal driestemmig. Er zijn helaas niet meer dan een 60-tal liederen overgebleven, maar waarschijnlijk is er veel meer geweest. Vaak worden ze uitgevoerd als sololiederen met begeleiding van 1 of 2 instrumentale stemmen.

In zijn tijd was Binchois populair. Veel van zijn liederen zijn binnen en buiten de Nederlanden in latere tijden gekopieerd, geciteerd of er zijn parodieën op gemaakt.

Naast de chansons zijn er ook kerkelijke werken overgeleverd: enkele misdelen, een Magnificat, een Te Deum en nog 26 andere werken.

Vocale werken (selectie)

  • De plus en plus, driestemmig
  • Triste plaisir et douloureuse joie, driestemmig. Beluister het hier.
  • Deuil angoisseux. Beluister het hier. 
Ontdek de chansons van Gilles Binchois met het Binchois Consort
Deel deze pagina