Guilelmus Messaus
Biografie
Leven
Messaus bracht zijn leven door in Antwerpen. Vanaf 1609-1610 was hij koster van de Sint-Joriskerk en in 1613 werd hij zangmeester en koster in de Sint-Willibrorduskerk. Van 1614 tot 1618 gaf hij les in Sint-Walburgis en Sint-Andries, maar hij werd ontslagen wegens slecht gedrag. Vóór 1620 werd hij echter zanger en koordirigent in de Sint-Walburgiskerk, een functie die hij tot aan zijn dood bekleedde. In 1620 werd hij tijdelijk geschorst nadat hij had geweigerd een gregoriaanse mis op te voeren in plaats van een polyfone 'missa de angelis'.
Componist
Hij schreef minstens 14 missen, waaronder de niet-gepubliceerde Missa Victorius Fernandus die werd gevonden op zijn landgoed en ook in de bibliotheek van koning João IV van Portugal. Daarnaast zijn 57 motetten (waaronder vier canons), Vlaamse en Latijnse kerstliederen, en drie seculiere Vlaamse madrigalen van hem bekend.
Cantiones natalitiae
Messaus was vermoedelijk ook de uitgever van de Laudes Vespertinae uit 1629 (de eerste bundel met cantiones natalitiæ of kerstliederen). Hij componeerde zeker 9 van de daarin opgenomen kerstliederen. Het zijn veelal eenvoudige vierstemmige zettingen van traditionele kerstliederen die nog uit de late middeleeuwen stammen, zoals Een kindeken is ons gheboren en Het viel eens hemels dauwe.
Koorwerken (selectie)
- Lof sy dat soete kindeken cleyn.
- O salich heylich Betlehem.
- Een kindeken is ons gheboren, vierstemmig.
Deel deze pagina
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
4 x per jaar houden we je op de hoogte van repertoirenieuws, info over Vlaamse componisten, nieuwe aanwinsten in onze bib, webshop of vrij te downloaden partituren op Koorklank