Jeroen D'hoe

1968

Biografie

Opleiding

Componist Jeroen D'hoe (Leuven, °1968) werkt in opdracht van diverse klassieke ensembles, festivals, cultuurhuizen en musea. Hij studeerde compositie bij Piet Swerts aan het Lemmensinstituut (Leuven), musicologie (KU Leuven) en ging vervolgens aan The Juilliard School te New York compositie studeren bij John Corigliano. Hij won o.a. de Nationale Koningin Elisabeth Compositiewedstrijd (2003), de Sabam-prijs voor Compositie (2003) en de Gouden Klaproos (Sabam) voor zijn oeuvre (2008). Hij studeert momenteel piano bij Johan Lybeert Laan de UCA School of Arts.

Componist

Jeroen D'hoe is een veelzijdig componist die vanuit de hedendaags-klassieke muziek zeer uiteenlopende dialogen aangaat met andere muzikale stijlen en andere kunstvormen. Zo componeerde hij recent het lied Air Born (op tekst van Joris Capenberghs), een 4-delige klankinstallatie voor de internationale tentoonstelling In Between in het Kasteel van Gaasbeek, een driedelige suite New Stairs (geïnspireerd door zijn samenwerking met architect Jo Van Den Berghe) voor piano vierhandig voor het Pianoduo Yin-Yang (Inge Spinette & Jan Michiels), de muziek-theatrale songcyclus Shadows voor het oude muziek-ensemble Zefiro Torna en de Mis voor Ongelovigen waarin muziektheater en volksinstrumenten geïntegreerd werden (Festival Musica Sacra, Maastricht). In samenwerking met de Amerikaanse text artist en kalligraaf Brody Neuenschwander maakte hij de audiovisuele installaties Skin en Change Ringing en A Chair An Empty Room, geïnspireerd door het Gruuthuse-handschrift. Hij componeerde recent Dickinson Songs voor sopraan Annelies van Gramberen (2013) als curator van het festival Puzzling America in opdracht van Leuven 30CC en New Stairs Blues (2012) voor het hedendaags blues-project van de Nederlandse pianist Marcel Worms. Samen met architect Jo Van Den Berghe creëerde hij het architecturaal-muzikaal concert-event New Feet for 5 Years a Minute i.s.m. Concertgebouw Brugge. Hij werkt als componist en pianist ook samen met popvocalist Paul Michiels en jazzgitarist Philip Catherine in het crossover-concertproject It's a Gas en is pianist in het concertproject American Songs i.s.m. sopraan Annelies Van Gramberen. Samen met Ann Van den Broeck vertolkte hij ook het concertprogramma Sondheim/Bernstein.

Docent

Jeroen D'hoe doceert compositie, muziekanalyse en moderne muziekgeschiedenis aan de LUCA School of Arts, Campus Lemmensinstituut (Leuven, België), waar hij ook artistiek onderzoeker is. Hij doceert tevens compositie en muziekanalyse aan het Utrechts Conservatorium, HKU (Utrecht, Nederland). Jeroen D'hoe ontving een beurs van de Belgian American Educational Foundation (BAEF, 1998-1999) en de C.V. Starr Doctoral Fellowship (2000-2003, The Juilliard School).

Koorwerk (selectie)

  • Concedido voor SSAA, niet uitgegeven, verkrijgbaar via de componist
Deel deze pagina