José Retra

1962

Biografie

Opleiding

José Retra (°1962) studeerde piano bij Arthur Hartong aan het conservatorium van Arnhem en volgde privéles compositie  bij Andries van Rossem. In 1999 behaalde zij aan de universiteit van Sheffield (UK) de M.A. Psychology for Musicians en aan de universiteit van Exeter (UK) 2011 een PhD in Early Childhood Music Education.

De laatste jaren kwam de drang om zich meer toe te leggen op het componeren. Momenteel studeert ze aan LUCA School Of Arts - Campus Lemmens (Leuven) compositie bij Pieter Schuermans, Jeroen D’hoe & Maarten Van Ingelgem.

Docente

Retra is muziekdocente bij Kunstencentrum Het Klooster te Woerden (NL) en is reviewer voor de tweejaarlijkse MERYC conferentie betreffende onderzoek naar muziek en jonge kinderen.

Componiste

Haar compositorische oeuvre bevat o.a. werken voor solo piano, zang met piano begeleiding, kamermuziek en orkest. In 2022 voerde Orkest van Het Groene Hart (Utrecht) het opdrachtwerk 1672 uit. De Catalaanse pianiste Carol Ruiz speelde haar pianowerk Perpétuel tijdens een recital in januari 2023. In 1996 haalde haar kameropera The Bridge, de finale van de Stephen Oliver Prize. Ook in 1996 tijdens het vrouwenkorenfestival Vrouwenstemmen in Etten (NL) is haar werk Juliet voor vrouwenkoor en piano uitgevoerd. Ze ziet het als een belangrijke taak om goede muziek te schrijven voor jonge kinderen.

Koorwerk (selectie)

  • Juliet (1996), vrouwenkoor en piano, verkrijgbaar via de componist
  • Le Secret (2022), SmSAA en piano
  • Der Weiher (2023), SATB en piano, verkrijgbaar via de componist

 

Deel deze pagina