Koen Dejonghe

1957

Biografie

Opleiding

Koen Dejonghe (°Kuurne, 1957) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij een gecombineerd einddiploma laureaat piano/muziekopvoeding van het algemeen onderwijs behaalde. Aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen behaalde hij vervolgens het Hoger Diploma voor kamermuziek, evenals een eerste prijs fuga. Hij besloot zijn studies met een eerste prijs compositie.

Componist

Zijn oeuvre omvat meer dan 80 werken in verschillende genres, van orkestwerk tot solo, van koor tot lied, geschreven zowel voor professionelen als voor amateurs. Zijn composities zijn meermaals bekroond en heel wat werken werden op cd opgenomen. Naast veel kamermuziekwerken zijn de belangrijkste scènische composities o.a. de Drie Sonnetten op tekst van Hugo Claus, de opera KET voor groot symfonisch orkest op een eigentijds geëngageerd libretto van Geert Van Istendael. In 2003 was er de draaiorgeloperette Dans voor Lieveke in opdracht van het Draaiorgelmuseum in Utrecht. Vanaf 2004 is Dejonghe stilistisch geëvolueerd naar muziek met meer gebruik van communicatieve harmonieën voor een groter publiek. In die stijl situeert zich ook de muziek voor zijn musical De Sneeuwkoningin. 6, 7 en 8 februari 2015 gaat een nieuwe musical De Raadselprinses in première. Hier kan je daar al samples van beluisteren.

Docent

In het dagelijks leven is Koen Dejonghe leraar schriftuur, compositie, improvisatie en kamermuziek aan de muziekacademies van Antwerpen en Sint-Niklaas.

Koorwerken (selectie)

  • Nolens Triptiek voor SATB en piano
  • Gezelle-suite voor SSA
  • Jaan Laeb jaani tulele in 3-en 4-stemmig arrangement van een volkslied uit Estland
  • Fragmenten uit de opera Ket
  • Drie sonetten op tekst van Hugo Claus
  • Stabat Mater voor gemengd koor, piano, synthesizer, viool en orgel, 2019.
Deel deze pagina