Kurt Bikkembergs

1963

Biografie

Opleiding

Kurt Bikkembergs (Hasselt, °1963) studeerde en behaalde einddiploma’s muziekpedagogie, compositie, koorleiding en orkestleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven en vervolmaakte zich op internationale meestercursussen in België en Oostenrijk bij o.a. Robert Sund (S) en Timothy Brown (GB) voor koorleiding en bij Heinz Kratochwil (A) voor compositie.

Een en al koormuziek

Kurt Bikkembergs kan bogen op jarenlange ervaring als dirigent en componist met een grote voorliefde voor de hedendaagse koormuziek. Als neoconservatief herkent en aanvaardt hij de verworvenheden en kwaliteiten uit het verleden, zonder de positieve verwezenlijkingen van de huidige generatie uit het oog te verliezen. Evenwel is hij zich bewust van maatschappelijk-economische valkuilen, zoals de onbetrouwbaarheid van de media, en verliest hij zich hier niet in. Je leven ten dienste stellen van de muziek en van mensen is zijn leidmotief. Bikkembergs werkt graag met jongeren (van geest) die de muziek centraal willen stellen in hun leven en tijdens concerten, om luisteraars schoonheid te laten ervaren. Dit houdt onvermijdelijk zelfstudie, zelfreflectie en zelfontwikkeling in; zowel voor de leiding als voor de uitvoerders.

Koorwerken

Bikkembergs schreef de festivalhymne Listen voor de World Choir Games 2020 (uitgesteld naar herfst 2021). Hier vind je de verschillende versies van de hymne.

Composities voor gemengde, gelijke stemmen en kinderen, a capella en met instrumentale ondersteuning; uitgegeven bij Sulasol (FIN), Schott Mainz (D), Carus Verlag (D), Euprint (B), Ferrimontana (D), Lantro music (B),  OUP (GB), Intrada (NL), Helbling (A), Harmonia/De Haske (NL),  Ascolta (NL) en Koor&Stem.

Deel deze pagina