Lara Denies

2000

Biografie

Opleiding

Lara Denies (°2000) is een Belgische componiste uit Antwerpen. Ze is geboren in een muzikaal gezin - haar beide ouders zijn opgeleide muzikanten - en ze zat tot en met het 6de leerjaar op Steinerschool De Wingerd, waar muzieklessen heel belangrijk waren. Toen ze 7 jaar oud was, startte ze met vioollessen bij Saïda Willekens aan de academie van Borgerhout. Op haar 13de voegde ze daar pianolessen bij Jeroen Malaise aan toe en werd ze lid van de Waelrantkoren uit Borgerhout onder leiding van Marleen De Boo, waar ze nu nog steeds als eerste sopraan in het jeugdkoor zingt.

Componeren

Twee jaar later begon Lara Denies aan algemene muziektheorielessen bij Maarten De Splenter. Daarbij hoorde ook een introductie tot componeren. De interesse in compositie groeide. Denies studeert momenteel compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Wim Henderickx en Steven Prengels. Ze volgt daarbij koordirectie bij Luc Anthonis als keuzevak.

Haar schrijfstijl is vrij uiteenlopend omwille van haar jonge leeftijd en wordt gekarakteriseerd door invloeden van, onder andere Belgische, volksmuziek. Naast enkele werken voor koor schreef ze werk voor blaaskwintet (Aline's Journey, 2019), Folk Dance Suite (2019) voor strijkorkest voor het Jeugdorkest van West-Vlaanderen, Tristesses de la lune (2018) voor sopraan en cello op een gedicht van Charles Baudelaire en Au bout du chemin (2019) voor sopraan en viool op een gedicht van Charles Guérin. Voor piano trio schreef ze het werk Douleur (2020). 

In 2020 won zij de eerste editie van de Koor&Stem Compositiewedstrijd Vic Nees in de categorie studenten conservatorium met het werk What is your substance, whereof are you made.

Geëngageerde muzikante

Lara nam meermaals deel aan de internationale compositiestage Soundmine (in 2018 en 2019) en meermaals aan de stage voor traditionele volksmuziek in Gooik. Als lid van jeugdkoor Waelrant nam ze regelmatig deel aan internationale wedstrijden waar het koor regelmatig in de prijzen viel. Zo ook in 2018 bij de World Choir Games in Zuid-Afrika. Als vrijwilliger hielp ze geruime tijd mee bij het publieksonthaal van de concertcyclus van Koorlink.

Docente

Lara Denies doceerde in de MAGO en de academies van Berchem, Borgerhout en Melsele verscheidene vakken ad interim, waaronder notenleer, samenzang, muzieklab en koor.

Koorwerken (selectie)

  • Song (When I am dead my dearest) (2019) voor SATB, op een gedicht van Christina Rossetti, verkrijgbaar via de componist
  • Caged Bird (2019) voor SSA, op een gedicht van Maya Angelou, verkrijgbaar via de componist
  • What is your substance, whereof are you made (2020) voor SSAATB, op een gedicht van William Shakespeare, klik hier.

We leerden Lara Denies kennen dankzij de Compositiewedstrijd Vic Nees, een realisatie van Koor&Stem, ComAV, het Vlaams Radiokoor en het Europees Muziekfestival voor de Jeugd en kwam tot stand dankzij de steun van Sabam for Culture.

Deel deze pagina