Mirjam de Wit

1988

Biografie

Opleiding

Mirjam de Wit is muziekpedagoog. Ze studeerde aan het Lemmensinstituut in Leuven (LUCA School of Arts, campus Lemmens) en volgde les aan de Guildhall School for Music and Drama, Londen. Mirjam speelt klarinet en (jazz)piano, maar is vooral maker en pedagoog. Liedjes, muziektheater, kinderopera's, met als grote inspiratiebronnen Annie M.G. Schmidt, Leonard Bernstein, Roald Dahl en volksliedjes van heinde en verre. In 2013 won ze met het Liedje in de Maneschijn de compositiewedstrijd van Wy Sjonge in Friesland.

Kunsteducatie

Mirjam werkt als freelancer voor kunsteducatieve organisaties, naast vast werk op de muziekschool van Antwerpen en freinetschool De Kring. Ze leidt het circusorkest Estropov van middelbare Steinerschool De Es in Berchem. Voor het Studiecentrum Vlaamse Muziek ontwikkelt ze projecten rond volksliedjes voor kinderen. Omdat alle kinderen schoonheid verdienen, richtte ze met collega Brechtje Van Bel Pluto vzw op, een kunsteducatieve organisatie die kunstactiviteiten ontwikkelt voor kinderen met voornamelijk (maar niet uitsluitend) kansarme achtergronden. Zo rijden ze rond met een tot kunstmobiel omgebouwde bakfiets, de Plutomobiel, om kunstworkshops aan te bieden op pleintjes in Antwerpen. Met het project Barok 'n roll fietsen er zelfs drie barokmuzikanten mee om ter plaatse concerten te geven. Ook ontwikkelden ze de Componistenkalender om de verjaardagen van componisten te vieren en zo op een speelse en feestelijke wijze muziek die misschien in eerste instantie stoffig lijkt, te ontdekken.

Mirjam zetelt in de muziekcommissie van Koor&Stem als adviseur muziekeducatie. Regelmatig schrijft ze ook liedjes voor de bundels Doewap - Zingen op school, uitgaven van Koor&Stem.

Werken (selectie)

  • Wat je moet weten van de dinosaurus, voor S en piano, uitgegeven door Euprint
  • Nachtvlinder, muziektheatervoorstelling voor kinderkoor en circus/dans
  • Doe maar Doortje en de verboden muziek, educatief muzieksprookje voor de eerste graad van het lager onderwijs
  • Een ezel gaat naar Betlehem, kerstmusical voor de lagere school
  • Emiel en de detectives,voor kinderkoor, solisten (sopraan, bariton) en instrumentaal ensemble
  • Stjarna, kinderopera voor kinderkoor, solist (mezzosopraan) en instrumentaal ensemble
Wil je met me naar - Mirjam de Wit (muziek), Joke Van Leeuwen (tekst)
Ontdek de projecten van Mirjam de Wit
Deel deze pagina