Thomas De Baets

1982

Biografie

Docent en onderzoeker

Thomas De Baets (1982) is docent en senior onderzoeker muziekpedagogie aan LUCA School of Arts – Campus Lemmens in Leuven. Hij is er coördinator van de afstudeerrichting muziekpedagogie en van de onderzoeksgroep Music Education & Therapy. Sinds oktober 2014 is De Baets aangesteld als bijzonder gastdocent in de kunsten aan de KU Leuven. Thomas De Baets is doctor in de kunsten (KU Leuven, 2012) en behaalde voorheen de diploma’s van master in muziek, afstudeerrichting muziekpedagogie (Lemmensinstituut, 2005) en van voortgezette studies muziekpedagogie (Lemmensinstituut, 2008). Voorafgaand aan zijn doctoraat volgde De Baets de doctoraatsopleiding in de kunsten docARTES aan het Orpheus Instituut in Gent (2009). Zijn voornaamste onderzoeksinteresse is het praktijkgerichte onderzoek van muziekleraren.

European Association for Music in Schools

Sinds 2015 is hij Vice President van de European Association for Music in Schools (EAS). Thomas De Baets was spreker op verschillende studiedagen en congressen in binnen- en buitenland en is gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Nederland).

Kinderliederen

Het componeren van kinderliederen is eigenlijk een wat uit de hand gelopen hobby. De Baets componeerde er tientallen, die onder meer zijn opgenomen in de bundels Regen van Limonade, Het aapje van de klas, Volg de Gids!, Het Notenpaleis en het Kleuternotenpaleis (uitgegeven bij Abimo), Attakatamoeva (Koor&Stem), Een grasspriet aan je billen en SuperDag! (Euprint). Voor het grootste aantal van deze liederen werkte hij samen met tekstdichter Jan Wouters. De Baets was ook redacteur van verschillende liedbundels waaronder Kattenkwaad, Kumbajamana, Spetterspoken, Man van Myra en WereldWijde Wensen (uitgegeven bij Euprint). Hij schreef een aantal langere werken, waaronder Helden van het Witte Doek (voor kinderkoor), Examenkoorts (voor jeugdkoor), Cantando por Amor (voor gemengd jeugdkoor en instrumentaal ensemble) en Sigi & Julia, dé musical (op maat van een middelbare school). Voor Koor&Stem schreef hij eerder de liedjes Kille Kille Kiele en ook zijn persoonlijke favoriet, Wolkje. Samen met Stefaan Vermeulen vormt hij het creatieve genootschap De Stukadoors (ook wel: Los Stucadèros, les Stucadhéros, the Stewcadoors). Samen realiseerden ze ondertussen 4 cd’s en in 2010 het jaarthemalied voor de Scouts en Gidsen Vlaanderen (Fantasie).

Werken voor kinderen en/of kinderkoor (selectie)

  • Celeste, voor kinderen of kinderenkoor, uit Kattenkwaad, uitg. dr. Euprint, Heverlee, 2003. Ook te vinden in Attakatamoeva, 2de graad, 2007-2010, uitgegeven door Koor&Stem.
  • Helden van het witte doek, voor kinderkoor, piano, klarinet, contrabas, slagwerk, uitg. dr. Euprint, Heverlee, 2008.
  • Fluiten, voor kinderen of kinderkoor, uitg. dr. Musicerende Jeugd, nu Euprint, Heverlee, 2006. Ook te vinden in Attakatamoeva, 1ste graad, 2007-2010, uitgegeven door Koor&Stem.

 

Deel deze pagina