De Wit en Vande Ginste tijdens de koordagen voor kinderen

De koordagen voor kinderen zijn traditioneel een bron van jeugdige zangvreugde én repertoire-inspiratie. Ieder jaar worden er in de paasvakantie enkele nieuwe koorwerken voor kinderkoor gecreeërd. Dat kan dankzij de steun van de Vlaamse Federatie van Jonge Koren - VFJK, die de koorweek 52 jaar geleden in het leven riep en de jaarlijkse creatieopdrachten uitschrijft en opvolgt. Dit jaar hoorden we werk van Mirjam de Wit en Stéphane Vande Ginste.

Ballon van Mirjam de Wit

Na hun samenwerking voor haar album Lekker wonen grijpt Mirjam de Wit opnieuw naar de poëzie van Bette Westera (°1958). Haar fantasierijke humoristische teksten doen steeds een nieuwe wereld openen. Deze keer speelt een gele ballon de hoofdrol. Bang wacht hij, nog in het plastic zakje, op de hete adem van een veel te blije vader die hem voor zijn kinderen vast als eerst uit de hoop plukt. De muzikale zetting vraagt een uitgebreider stembereik, goede oren voor de grote sprongen en de nodige ballonblaasvaardigheden. Erg leuk!

Ballon van Mirjam de Wit tijdens de koordagen voor kinderen in Brugge, april 2024

Marita Parkita van Parlevink van Stéphane Vande Ginste

Stéphane Vande Ginste schreef veel voor piano, kamermuziekgroepen en orkest. Zijn didactische werken en composities worden echter steeds belangrijker in zijn repertoire en zo duikt hij nu ook op tijdens de koordagen. Hij koos een gedicht van de Nederlandse Judy Elfferich over de onbeantwoorde liefde van Dirk-Jan Donderpad voor Marita Parkita: ondanks inmiddels 8 geschonken sieraden slaagt hij er niet in haar te ringen. Ze blijft koel en onbewogen. De muziek kabbelt van vertelkrachtig, swingend over mijmerend, verliefd, opgewekt naar triestig en geheimzinnig. Ideaal om expressie in je kinderkoor aan te wakkeren, gekruid met de nodige melodische lalala's.

Marita Parkita van Parlevink van Stéphane Vande Ginste tijdens de koordagen voor kinderen in Brugge, april 2024

Reeks Koordagen voor kinderen bij Euprint

Wist je dat je de partituren van de composities die voor de koordagen geschreven werden terug vindt als reeks bij Euprint? Ontdek hier het repertoire van de laatste jaren.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren