Lancering van uniek EU Songbook in alle EU-lidstaten
Negen jaar lang werkten muziekverenigingen uit de 27 lidstaten aan de samenstelling van het EU-songbook. Belgische burgers kozen zes favoriete songs via een publieke stemcampagne. Die liederen zijn nu beschikbaar als bladmuziek, naast 158 liederen uit de andere lidstaten.
De verzameling liederen concretiseert het motto van de Europese Unie: ‘Unitiy in diversity – eenheid in verscheidenheid’. Het EU-liedboek werd samengesteld door meer dan 100 Europese muziekorganisaties en conservatoria, en door een publieke stemming via meer dan 400 media, waarbij tussen 2015 en 2024 meer dan 87.000 burgers uit de 27 lidstaten werden betrokken. Dat resulteerde in 164 liederen - zes liederen per land - in zowel de originele 25 talen als in een zingbaar Engels. Het gedrukte boek en een app zijn nu beschikbaar voor iedereen die Europa beter wil leren kennen.
De Belgische bijdrage
In 2018 werden, met medewerking van À Cœur Joie, Fédération Chorale Wallonie-Bruxelles en Koor&Stem, die de liedjes nomineerden, de zes favoriete liedjes (drie in het Nederlands, en drie in het Frans) uit België gekozen door 4665 mensen. Dat gebeurde via een publieke stemming.
- Liefdesliedjes: Ne me quitte pas (1959) – (Jacques Brel / Gérard Jouannest)
- Vrijheid & vrede: Ik hou van u (1995) – (Bambost / Wilde/ Meuris)
- De natuur & de seizoenen: Mijn Vlakke Land (1962) – (Jacques Brel/Ernst van Altena)
- Volksliedjes en traditional: Bruxelles (1962) – (Jacques Brel)
- Geloof & Spiritualiteit: Dominique (1963) - (Soeur Sourire / Janine Deckers)
- Kinderliedjes: Vrolijke vrienden (1958) – (Bob Davidse)
België koos voor verbindende songs, waarin de andere landstaal nooit veraf is. Jacques Brel, een van de belangrijkste chansonniers van België, werd driemaal geselecteerd. Zo hoor je nostalgie in Bruxelles, melancholie in Mijn Vlakke Land en rauwe emotie in Ne me quitte pas. Veel van Brels liedjes hebben versies in de andere landstaal, waardoor ze breed bekend zijn in België. Dat geldt ook voor het speelse Dominique van Soeur Sourire. Ik hou van u combineert zelfs beide talen. Jeugdbewegingen zijn populair en stevig uitgebouwd in het noordelijke deel van ons land, Vlaanderen. Een lied als Vrolijke Vrienden kon dus niet ontbreken. Het benadrukt de geneugten van vriendschap, het buitenleven en …de verbinding.
Lost ‘n found - in translation
Terwijl alle drie de Brel-songs al in verschillende Engelse vertalingen bestaan, evenals Dominique van Janine Deckers, nam de Belgische zanger-liedschrijver Stijn Meuris de uitdaging aan om zingbare Engelse vertalingen te maken van de twee resterende liedjes in het Nederlands: Vrolijke vrienden en Ik hou van u.
Van het Byzantijnse rijk tot Europese rockklassiekers
Van elk lied vind je de melodielijn terug met akkoorden in de 25 oorspronkelijke talen (alsook drie alfabetten) én in zingbaar Engels. QR-codes op alle partituren leiden naar een gratis app met links naar originele opnames. Een mozaïek van inleidingen, samengesteld door 61 nationale redacteurs, biedt een unieke toegang tot de Europese (muziek)geschiedenis van de laatste zes eeuwen. Het oudste lied is een Grieks-Byzantijnse hymne, het jongste een wereldberoemd Portugees liefdeslied uit dit millennium: het unieke Eurovisie-winnende lied van de Portugese Luísa Sobral uit 2012.
Het EU Songbook is nu beschikbaar in de hele EU, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De webapp, met alle 164 titels en links naar YouTube, is gratis te downloaden via de Appstore en Google Play.
Met het EU Songbook hopen we de 27 EU-staten te verbinden. Het is bedoeld voor iedereen die wil zingen op allerlei bijeenkomsten, in de EU of erbuiten: om vrede en culturele dialoog te stimuleren, maar ook voor gebruik bij concerten, in muziekonderwijs en interdisciplinaire educatie, tijdens festivals en diplomatieke ontmoetingen, bij eerste gesprekken in een trein of café, onder de douche of op straat. En ter opluistering van de jaarlijkse Europadag op 9 mei. We hopen liedliefhebbers te bereiken, zowel in de EU als daarbuiten, in kandidaat-lidstaten en over de hele wereld.
Deel deze pagina
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
4 x per jaar houden we je op de hoogte van repertoirenieuws, info over Vlaamse componisten, nieuwe aanwinsten in onze bib, webshop of vrij te downloaden partituren op Koorklank
Reageer
Login of registreer om te kunnen reageren