A life - Hans Helsen

Vijf jaar geleden kreeg Hans Helsen de opdracht van het koor Floriaan om een koormusical te schrijven. Die schreef hij uiteindelijk in de coronazomer van 2020. Het werd koortheater van 70 minuten, veruit het langste werk dat Helsen tot nu toe schreef.

Verhaal

A life, op tekst van Margot De Ley vertelt over het leven van een personage, dat niet concreet wordt benoemd, in omgekeerde volgorde. In 10 scènes gaan we van het overlijden tot aan de geboorte en komen langs herkenbare ankerpunten in ieders leven: werk, geboorte, overlijden, spelen, scènes uit het leven gegrepen.

Bezetting

In dit koortheater geen solorollen, maar wel het koor als belangrijkste personage. Hans Helsen schreef A life op vraag van gemengd koor Floriaan uit Merksem en voegde er ook kinderkoor aan toe. Een instrumentaal ensemble van fluit, (bas)klarinet, cello, piano en duivel-doet-al-slagwerker omringt de zangers.

Vanbuiten

Theater impliceert geheugenwerk: koor- en kinderkoor zingen 70 minuten vanbuiten, waarvan Helsen een 10-tal minuten invulde met arrangementen van bekende koorklassiekers, genre Tourdion en volkslied. Het kinderkoor fungeert als Grieks koor en becommentarieert tijdens de scèneovergangen. 

Comfortzone

Van parochiekoor naar koortheater is een grote stap. De regie en bewegingen brengen menig koorzanger uit de comfortzone. Er zal belichting zijn en er werden speciaal kostuums ontworpen. Dirigente Ada Bakelants is beretrots. Er is zoveel inzet en er werden reusachtige stappen gezet. 'Dit werk is ideaal voor een koorfamilie met een gemengd koor en een kinderkoor, ik ben zeer blij met het resultaat!'

De creatie vindt plaats op 20 en 21 mei in Schoten. De voorstellingen zijn bijna uitverkocht, de nog beschikbare tickets vind je hier.
Momenteel werd het werk nog niet uitgegeven.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren