Negrospirituals: helende volksmuziek

Lieselotte Goessens

Heel wat koren laten zich graag eens verleiden tot de uitvoering van negrospirituals tijdens een concert. Met hun aanstekelijke ritme of pakkende melodieën weten ze vele zangers en luisteraars te bekoren. Hun spirituele achtergrond met verwijzingen naar het Oude Testament maakt hen bovendien ook bruikbaar in de liturgie. Er is tegenwoordig een schat aan koorbewerkingen beschikbaar van de oorspronkelijk mondeling overgeleverde slavenliederen. Overigens niet te verwarren met de later gecomponeerde gospels.

Weet je niet hoe de weg te vinden naar goede bewerkingen, dan is Negrospirituals. Helende volksmuziek zeker een goede gids. Maurice Verniers, medewerker van Koor&Stem Oost-Vlaanderen, schreef met dit boek een handige wegwijzer doorheen vijftig negrospirituals. ‘Ain’a-that good news!’ Het boek bevat geen partituren, maar wel korte beschrijvingen van de tekst, inhoudelijke referenties en muziek van de liederen, alfabetisch gerangschikt. Bovendien geeft het boek een korte geschiedenis van de slavernij en gaat Verniers zo dieper in op de context waarin de negrospirituals ontstonden, de manier waarop zij in nauw verband stonden met het slavenwerk en het geloof van de slaven. Ook interessant zijn hoofdstukjes over de muzikale eigenheid en genres van negrospirituals, over hun teksten en taal of over bewerkers en uitgaves.

Dit is geen wetenschappelijke verhandeling, maar een toegankelijk boek voor éénieder die wil kennismaken met het genre. Een handig instrument voor dirigenten op zoek naar interessante muziek voor een programma met negrospirituals, maar zeker ook ideaal voor koren die informatie zoeken voor hun programmaboekje. Beschikbaar in de bibliotheek van Koor&Stem.

Negrospirituals
Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren