Lorem ipsum

Tabs

Met Lorem ipsum won Stijn Dierckx de tweede editie (2023) van de Vic Nees Compositiewedstrijd in de categorie DKO. De jury, die overigens totaal verschillend was van die van 3 jaar geleden, viel voor de prachtige harmonieën en de humor van de componist die met Lorem ipsum neplatijn - dummytekst voor grafische design om de visuele vorm van een document te tonen zonder dat er al betekenisvolle tekst is - op muziek zet.

Waarom een werk met 7 mollen?

Het stuk begint voor elke stem op een mi-mol (in letterbenaming: Es, ofwel de fonetische uitspraak van de letter S), en eindigt op een re groot akkoord (D). Zo vormen begin en slot de initialen van de componist. De eerder ongewone begintoonaard (la mol klein, met zeven mollen) is dan ook puur in functie van die ene beginnoot gekozen. Daarenboven is het specifieke slotakkoord een kleine hommage aan Vic Nees, die eveneens re groot uit de lucht doet komen vallen aan het einde van bijvoorbeeld De profundis clamavi en Haec est praeclarum vas.

Neplatijn

De tekst mag dan wel neplatijn zijn, toch zijn de woorden gebaseerd op een passage uit de Finibus Bonorum et Malorum (De uitersten van goed en kwaad) door Cicero, geschreven in 45 v.Chr. (en dus geen willekeurige verzinsels, zoals vaak gedacht wordt). De passage in kwestie (sectie 1.10.32 en 1.10.33) gaat over het aanklagen van plezier en het prijzen van pijn, vandaar het meermaals voorkomen van het woord 'dolor' in de gebruikte tekst, en dus ook de karakteraanduiding 'con dolore' - 'met verdriet' in de compositie. Meer info over de herkomst van Lorem ipsum als tekst: https://lipsum.com/.

Links

Deel deze pagina

Reageer op deze partituur

Login of registreer om te kunnen reageren