Stemhebbers, een podcast voor koorliefhebbers
Koor&Stem presenteert: Stemhebbers, een podcast voor koorliefhebbers. Evita Nossent gaat in vijf afleveringen op zoek naar de vele facetten van het samen zingen, met filosofische beschouwingen en anekdotische verhalen. Een maandelijkse afspraak met en voor koorliefhebbers. Luc Anthonis bijt de spits af.
‘En waarom wou jij zo graag meezingen in het koor?’ ‘Euh, dat weet ik niet. Zingen heeft er altijd ingezeten.’ Jef Cleymans had in Ekeren een kinderkoor opgericht en vanaf de tweede repetitie zong Luc Anthonis mee. Hij was zeven jaar. Meer dan 50 jaar later is hij nog steeds actief in wat ondertussen uitgroeide tot een meer dan succesvolle koorfamilie. Vorige jaar vierde Luc Anthonis zijn 40-jarig dirigentschap. Tijd voor een gesprek met de dirigent, docent, jurylid, vader en echtgenoot.
Over de makers
Evita Nossent was jarenlang als presentator verbonden aan de VRT. Nu werkt ze als onafhankelijk podcastmaker en geeft ze presentatietrainingen. Evita geeft les aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen en het RITCS in Brussel waar ze zelf afstudeerde als radiomaker. Haar warme stem en luisterend oor ontlokken steeds een aangenaam gesprek.
Voor deze podcast wordt ze bijgestaan door Ans De Bremme. Ans studeerde journalistiek aan de Plantijn Hogeschool en Audiovisuele Assistentie aan het Ritcs. Daarna werkte ze meer dan dertien jaar in de audiovisuele sector. Begin 2020 sloeg ze een nieuwe professionele weg in als assistent van de technisch directeur van het Toneelhuis. Naast haar job bij de Bourla werkt ze als onafhankelijk podcastmaker en schrijft ze proza en poëzie. Ontdek haar snedige teksten hier.
Dank aan
Het vocale herkenningswijsje werd geschreven en ingezongen door Noah Thys. De onemanvideo-man schrijft koormuziek en soundtracks en kan nu ook de eerste podcasttunes op zijn curriculum zetten.
Aan de piano hoor je Govaart Haché in riedels en fragmenten uit de pianobegeleiding van Vic Nees’ Liedjes voor de Slapelozen, opgenomen door Nicolas Callot. Dit werk heeft Luc Anthonis al regelmatig uitgevoerd, maar is tevens symbolisch voor het belang van Nees voor het koorlandschap in Vlaanderen.
Speciale dank aan De!Kunsthumaniora Antwerpen voor het vrij ter beschikking stellen van de piano en de opnamelocatie.
‘En waarom wou jij zo graag meezingen in het koor?’ ‘Euh, dat weet ik niet. Zingen heeft er altijd ingezeten.’
Deel deze pagina
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
4 x per jaar houden we je op de hoogte van repertoirenieuws, info over Vlaamse componisten, nieuwe aanwinsten in onze bib, webshop of vrij te downloaden partituren op Koorklank
Reageer
Login of registreer om te kunnen reageren