Alain Craens

1957

Biografie

Opleiding

Alain Craens (Kapellen, °1957) koos na het hoger secundair kunstonderwijs voor een opleiding aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Hij behaalde de Eerste Prijzen compositie, notenleer, harmonie, contrapunt, fuga, hobo, Engelse hoorn, kamermuziek, alsook de getuigschriften muziekanalyse, vormleer, pedagogie. In 2005 behaalde hij het diploma meester in de muziek, specialiteit compositie met de grootste onderscheiding.

Docent en directeur

In de periode van 1978 tot 1998 was hij leraar hobo, kamermuziek en harmonie aan het Stedelijk Muziekconservatorium van Leuven, de Rijksacademie van Antwerpen en de Stedelijke Muziekacademie van Antwerpen (afdeling Ekeren). In laatstgenoemde academie was hij van 1993 tot 1996 waarnemend directeur. Hij doceert muziekschriftuur, compositie en arrangement en coördineert de AMV vakken aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. Sinds 2001 oefent hij ook de functie van artistiek directeur uit.

Hoboïst

Als uitvoerend musicus was hij hobo-solo van het orkest van de Vlaamse Kameropera en het Vlaams Kamerorkest en gaf hij met verschillende ensembles en orkesten concerten in binnen- en buitenland.

Prijzen

Hij is een veel gevraagd jurylid op compositiewedstrijden en festivals. Ook is hij lid van het adviescomité van het internationaal muziekfestival in Neerpelt en maakt hij deel uit van de raad van beheer van verschillende gerenommeerde ensembles en vzw’s. Alain Craens behaalde tijdens zijn studies de prijs Paul Gilson voor harmonie en de prijs A. De Vleeshouwer voor compositie. Diezelfde prijs kreeg hij ook in mei 1985 voor zijn compositie Divertimento voor hobo, klarinet en fagot. Ook ontving hij in 1989 en 1991 de prijs Cantabile voor pianocompositie.

Compositie-opdrachten

Alain Craens, lid van Sabam en CeBeDeM, kreeg verschillende compositieopdrachten (o.a. Het Nationaal Orkest van België, de Filharmonie, de Beethoven academie, Emanon, I Solisti Del Vento, VRO-VRK, het internationaal muziekfestival in Neerpelt, Axion Classics, het Festival van Vlaanderen, ….) en zijn werken worden door gerenommeerde musici en ensembles gecreëerd en uitgevoerd. Heel wat composities staan op cd (o.a. labels Arsis Classics, Phaedra, De Haske,…) of werden opgenomen door radio Klara. Ook in het buitenland worden zijn werken regelmatig uitgevoerd (Nederland, Frankrijk, Ijsland, Italië, Japan, USA, …).

Koorwerk (selectie)

  • Mark groet 's morgens de dingen voor SSA, uitgegeven bij Euprint
  • Opposites voor SATB en fagot/basklarinet, te verkijgen via de componist (opdrachtwerk van het VRK)
  • Friendship voor SAB, geschreven voor EMJ 2016.
Friendship by Alain Crains, sung by Auersperg-Gymnasiums - Passau @EMJ 2016
Deel deze pagina