Nieuws en inspiratie

Al bijna vier decennia wordt het Europese volkslied Ode an die Freude - een melodie zonder officiële tekst in de EU-talen tenzij Duits, gebaseerd op Beethovens 9de symfonie – gekoesterd als officieel symbool van de EU. Meestal wordt het Europese volkslied instrumentaal uitgevoerd bij officiële EU-ceremonies. Minder vaak is het een lied dat door de bevolking wordt gezongen. Die situatie hoopt de EU Songbook Association nu te veranderen in samenwerking met Europese muziekplatforms, de EU-Commissie en het Europees Parlement.
In 2020 vond de eerste editie van de compositiewedstrijd Vic Nees plaats. In 2024 lanceert Koor&Stem, in samenwerking met ComAV, EMJ en het Vlaams Radiokoor ondertussen de derde editie. De winnaars van de wedstrijd worden in maart 2025 bekend gemaakt. Op deze manier hoopt Koor&Stem - Vic Nees indachtig - nieuw talent te ontdekken en te motiveren om voor koor te componeren.
We ontvingen de laatste maanden heel wat gebruikte doch bruikbare koorpartituren - ook in oplage - die we liever niet verloren laten gaan. Kom snuisteren in ons aanbod en neem gratis mee wat je bevalt, tot eind juni!
De koordagen voor kinderen zijn traditioneel een bron van jeugdige zangvreugde én repertoire-inspiratie. Ieder jaar worden er enkele nieuwe koorwerken voor kinderkoor gecreëerd. Dit jaar hoorden we werk van Mirjam de Wit en Stéphane Vande Ginste.
Meer dan 90 koren dienen zich op 27 en 28 april aan tijdens het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Een weekend om mooie stemmen te spotten én interessant repertoire te ontdekken. Zo ook de plichtwerken die dit jaar het resultaat zijn van een compositiewedstrijd.
Het Peter Benoitfonds organiseert de internationale Prijs Compositie Peter Benoit 2025. Componisten dienen een kindercantate te schrijven op tekst van Maud Vanhauwaert. Deelnemen kan tot en met 31 december 2024.
Voor Let’s Zing Ensemble, de trotse opvolger van Singing Brussels, vroeg Bozar aan 10 Brusselse componisten om een nieuw lied te schrijven voor koor. Een waaier aan nieuwe koorwerken is vanaf nu online beschikbaar.
Christmas Carols - Cantiones natalitiae from the era of Rubens, bundelt nieuw samengestelde kerstmuziek van 17de eeuwse Vlaamse componisten in een sfeervolle cd met het Flanders Boys Choir.
Vijf jaar geleden kreeg Hans Helsen de opdracht van het koor Floriaan om een koormusical te schrijven. Die schreef hij uiteindelijk in juli 2020, de coronazomer. Het werd koortheater van 70 minuten, veruit het langste werk dat hij tot nu toe schreef.
De winnaars van de tweede editie van de Vic Nees Compositiewedstrijd zijn bekend! De Nederlandse José Retra behaalde de eerste prijs met Le Secret voor vrouwenkoor en piano. Mæñawídha van Maxime Godfrinde eindigde als tweede. In de categorie DKO won Stijn Dierckx voor de tweede maal en Marcel Ponseele's eindigde met De Grens op een mooie tweede plaats.
Sankta Lucia is een belangrijk feest in de Skandinavische landen dat gepaard gaat met heel wat tradities en gezang. Vooral in Zweden is het een populaire traditie. Het wordt er ieder jaar met veel (koor)muziek prachtig in beeld gebracht door de Zweedse TV (SVT).
Luistertip: de Oorlog van Peter Benoit. Dit avondvullende oratorium werd afgelopen weekend uitgevoerd in Utrecht en Antwerpen. Een aanrader om opnieuw te beluisteren, mocht je het gemist hebben.
In 2020 vond de eerste editie van de compositiewedstrijd Vic Nees plaats. In 2022 lanceert Koor&Stem, in samenwerking met ComAV, EMJ en het Vlaams Radiokoor, de tweede editie. De winnaars van de wedstrijd worden in maart 2023 bekend gemaakt. Op deze manier hoopt Koor&Stem - Vic Nees indachtig - nieuw talent te ontdekken en te motiveren om voor koor te componeren.
Door het samenvoegen van de bibliotheek van Koor&Stem Gent en die van Antwerpen én door een groot aantal externe schenkingen bezitten we momenteel een groot aantal dubbele partituren. Tijdens de zomermaanden kan je in de voormiddag een afspraak maken om te snuisteren in functie van je eigen koor.
30 april is het Internationale Jazzdag. Johan De Lombaert, dirigent en vrijwilliger in de bibliotheek van Koor&Stem, deelt zijn favoriete jazzrepertoire voor koor.

Pagina's