Compositiewedstrijd bepaalt plichtwerken EMJ

Meer dan 90 koren dienen zich op 27 en 28 april aan tijdens het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Een weekend om mooie stemmen te spotten én interessant repertoire te ontdekken.

Traditie van plichtwerken

EMJ staat bekend voor zijn plichtwerken. Ze werden al in 1960 ingevoerd voor de vocale edities van het festival. Dat plichtwerk dient een tweeledig doel. Enerzijds is het een middel voor de jury om de eigenheid en de kwaliteiten voor elk koor naar waarde te kunnen beoordelen. Anderzijds zorgt het EMJ er zo voor dat er nieuwe koorcomposities van Vlaamse componisten tot over onze landsgrenzen uitgedragen worden. Deelnemende koren wachten steeds vol spanning hun plichtwerk af. Veel van die plichtwerken vind je overigens op hun website terug via deze link.

Compositiewedstrijd

Waar de plichtwerken in het verleden opdrachten waren, trekt het EMJ nu voor het eerst de kaart van een compositiewedstrijd. Voor de eerste editie mocht de organisatie 24 werken ontvangen voor reeksen A tot F die EMJ inricht. Meer info over de reeksen vind je hier.

De jury - bestaande uit Luc Anthonis, Sabine Haenebalcke, Erika Budai, John Damsma, Jan Vuye en Hans van den Brand, boog zich over al de ingezonden composities. Elke inzending werd anoniem en op voorhand aan deze commissie bezorgd.  

Winnaars

We lijsten de winnaars hier graag op. Tijdens het festival in april kan je deze werken meermaals gaan beluisteren tijdens de jury-optredens op 27 en 28 april. 

1. Reeks A1: reeks kinderkoren tot 12 jaar
Winnend werk: Happy van Louise Smout, op een eigen tekst.

2. Reeks A2: reeks kinderkoren tot 14 jaar
Uit vijf ingezonden composities was de keuze van de jury heel duidelijk voor The coconut van Goedele Van Kerkhoven, ook op eigen tekst.
 
3. Reeks B: reeks gelijkstemmige jeugdkoren, maximum leeftijd tot 28 jaar
De keuze van de jury viel op Pickled peppers van Els Mathijs, op een tekst van John Harris.
 
4. Reeks D: wimpelreeks kinderkoren
Het werk Amare et sapere vix deo conceditur van Vigdis Hansa Elst valt binnen deze reeks in de prijzen. De compositie is gezet op een Latijns spreekwoord.
 
5. Reeks E: wimpelreeks gelijkstemmige jeugdkoren
De keuze viel op Tonight van Lara Denies, op een tekst van Sara Teasdale.
 
6. Reeks F: wimpelreeks voor gemengde jeugdkoren
Het werk Freie Geister van Richard R. He, op tekst van Diana Kantner, won in deze reeks. Diana Kantner schreef deze tekst speciaal voor Richard.
 
In de reeks C kon geen plichtwerk weerhouden worden. Na het overleg werd een compositieopdracht gegeven aan Noah Thys. Hij componeerde Slangen door de Stilte, op tekst van Paul van Ostaijen.

Proficiat aan alle winnaars. We kijken er naar uit de werken te horen!

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren