Noah Thys

1992

Biografie

Opleiding

Noah Thys (°1992, Gent) ontdekte de muziek op dertienjarige leeftijd, toen hij zichzelf leerde piano spelen. Na het voltooien van zijn humaniora begon hij een zevende jaar aan het Instituut voor Muziek en Dans (MuDa), waar hij piano studeerde bij Sabine Haenebalcke. Hierna ging hij compositie studeren bij Dirk Brossé op het Koninklijk Conservatorium van Gent, waar hij in 2017 afstudeerde en de master met grote onderscheiding behaalde. Datzelfde jaar begon hij een tweede studie, klassieke zang, bij Marcos Pujol. Hij volgde masterclasses en workshops bij o.m. The King’s Singers, Ratas del Viejo Mundo, Delphine Galou, Ubaldo Fabbri, Giuseppe Ravi, Bob Chilcott en Eric Whitacre.

Zanger en componist

Noah verkent graag verschillende stijlen, van klassieke tot nieuwe media. De interesse in nieuwe media leidde tot verscheidene collaboraties en projecten, waaronder de deelname aan de internationale master InMICS (International Master in Composition for Screen) in Bologna, Italië, en het creëren van de soundtracks voor educatieve video games zoals Karaton en Fluency Friends. Zijn concertmuziek werd reeds uitgevoerd in verscheidene concertzalen, waaronder de Bijloke in Gent, waar hij ook als solist op het podium mocht staan in een productie van Karl Jenkins’ The Armed Man. Hij trad op met verscheidene ensembles, zoals vocaal ensemble Kalliope Gent, vocaal ensemble Saevus, The King’s Singers, en het Vlaams Radiokoor i.s.m. Brussels Philharmonic, o.l.v. Eric Whitacre. In september 2020 werd zijn werk De Waterlelie uitgebracht op de CD Les Flandriens, in uitvoering door het Vlaams Radiokoor.

Model en one-manvideo's

In zijn vrije tijd is Noah af en toe ook model, en is actief op sociale media: zijn YouTubekanaal vergaarde al meer dan 6 miljoen hits.

Koorwerk (selectie)

  • Seasonal Snapshots, SATTB, op teksten van Matsuo Basho, Masaoka Shiki, O no Yasumaro, 2015, uitgegeven door SheetMusicPlus.
  • De Waterlelie, SATB en bariton solo, op tekst van Frederik van Eeden, 2017, beluister hier. Ook beschikbaar via cd Les Flandriens
  • Gratus, SSAATTBB, 2018, lees meer hier.
  • Fuujin & Raijin, SSAATTBB, op tekst van Kobayashi Issa, 2019, lees meer hier.

foto: Linde Stevens, voor kledingszaak stapel.preowned 

De Waterlelie door Noah Thys
Deel deze pagina